Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Χοιρινό κότσι...με μπύρα, πορτοκάλι & λαχανικά


Καλή Χρονιά λοιπόν σε όλους, με υγεία & δημιουργία. Και τι καλύτερο για έναρξη του γευστικού μας έτους, από ένα χοιρινό κότσι, το οποίο αν μη τι άλλο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης παράδοσης στο σπίτι μου, αλλά και σε πολλά άλλα θεωρώ. Δε θα το βιαστούμε όμως...
Θα το μαρινάρουμε για 12 ώρες και θα το σιγοψήσουμε, μέσα σε μία λιμνούλα από μπύρα και χυμό πορτοκαλιού και θα το συνοδέψουμε με πατατούλες, καρότα και φρέσκα μανιτάρια, τα οποία κυριολεκτικά έχουν μελώσει, δίνοντας ένα άρωμα σπιτικής ζεστασιάς. Θα χρησιμοποιήσουμε τη γάστρα μας ή όποιο άλλο κλειστό σκεύος επιθυμούμε και μετά από 4 ώρες θα είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το πιο νόστιμο, εορταστικό και απόλυτα λαχταριστό πιάτο. Τα υλικά μας είναι απλά, βασικό συστατικό που προσδίδει στη συνταγή μας, την πλούσια και μεστή της γεύση. Πάμε λοιπόν να τα δούμε...


Υλικά

2 χοιρινά κότσια περίπου 1 κιλό το καθένα 
5 πατάτες
200 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
3 καρότα
1 πορτοκάλι κομμμένο σε φέτες
1 φλυτζάνι νερό
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κύβοι ζωμό βοδινού
αλάτι & πιπέρι

  

Για τη μαρινάδα

1 κουτάκι μπύρα
χυμό από 2 πορτοκάλια
1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
κόκκους κόκκινου & μαύρου πιπεριού
2 κουτ. σούπας μουστάρδα

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κότσια μας και τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη με όλα τα υλικά της μαρινάδας, την μπύρα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη σόγια, τη μουστάρδα και τους κόκκους πιπεριού. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο ψυγείο μας για τουλάχιστον 12 ώρες. Να ξέρετε ότι για όσο περισσότερο μαρινάρουμε το κρέας μας, τόσο πιο νόστιμο και τρυφερό θα είναι το αποτέλεσμα.


Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις κόβουμε κυδωνάτες. Καθαρίζουμε επίσης τα καρότα μας και τα κόβουμε σε σχετικά μεγαλούτσικα κομμάτια, όπως και τα μανιτάρια μας, τα οποία έχουμε απλά σκουπίσει από τυχόν χώματα. Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά μας και τρίβουμε ένα κύβο ζωμό βοδινού. Αφαιρούμε το κρέας μας από την μαρινάδα και το αλατοπιπερώνουμε και αυτό, φροντίζοντας να κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ με τα μπαχαρικά μας. Τρίβουμε και στα κότσια μας έναν ακόμα κύβο. 


Τοποθετούμε το χοιρινό μας και τα λαχανικά, περιμετρικά από αυτό, μέσα στη γάστρα μας. Περιχύνουμε με την μαρινάδα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό και τοποθετούμε τις φέτες πορτοκαλιού πάνω στην πέτσα του χοιρινού μας. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 4 ώρες. Περίπου στις 3 ώρες βγάζουμε το κρέας μας από το φούρνο, ώστε να ελέγξουμε εάν έχει ακόμα τα απαραίτητα υγρά και αν όχι συμπληρώνουμε με λίγο ακόμα νερό. 


Εάν επιθυμούμε να γίνει η πέτσα μας ιδιαίτερα τραγανή, τότε ξεσκεπάζουμε στο τέλος τη γάστρα μας, αφαιρούμε με προσοχή τα λαχανικά μας και ψήνουμε τα κότσια μας για περίπου 15 λεπτά ακόμα στο γκριλ. Είμαστε έτοιμοι πλέον να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα και μελωμένα χοιρινά κότσια.

Εις το επανιδείν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...