Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Χειμωνιάτικη σαλάτα...με μανταρίνι


Tο μανταρίνι είναι το αγαπημένο μου φρούτο για τον χειμώνα...Καθαρίζεται εύκολα, τρώγεται ακόμα πιο εύκολα όλες τις ώρες και μπορεί να ταιριάξει παντού...Είπα και 'γω λοιπόν να το εκμεταλλευτώ για ακόμα μια φορά και να δώσω χρώμα, γεύση και επιπλέον βιταμίνες στη σαλάτα μου, που μαζί με τα καρύδια και τις κόκκινες περλίτσες από ρόδι, φαντάζει αρκετά χειμωνιάτικη έως και εορταστική θα μπορούσα να πω.
Για να πω βέβαια την ταπεινή μου αλήθεια, ήθελα να την εμπλουτίσω με λίγο τραγανό μπέικον, έτσι για να ζεσταθούμε λίγο ακόμα από το λιπάκι του, αλλά δυστυχώς το ξέχασα...Ναι το ξέχασα...το ομολογώ! Παρ' όλα αυτά όμως προέκυψε μία σαλάτα πραγματικά γευστική, με υπέροχα χρώματα, άκρως υγιεινή και εγώ είχα λιγότερες τύψεις... Εσείς βέβαια μπορείτε να προσθέσετε ό,τι ακόμα μπορείτε να φανταστείτε. Το dressing της βέβαια έχει και αυτό τις βιταμίνες του, αφού το μανταρινάκι έδωσε και εκεί το χυμό του, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την παρουσία του στη σαλάτα μας. Ώρα λοιπόν να δούμε τι χρειαζόμαστε...

Υλικά

Μαρούλι
Άισπεργκ (Ιceberg)
Ραντίτσιο (Radicchio)
2 μανταρίνια
1/2 ρόδι
καρύδια
3 ασπρομανίταρα

Για το  dressing

1 κουτ. σούπας μουστάρδα με σπόρους σιναπιού
1 κουτ. σούπας μαγιονέζα
1/3 κούπας λάδι
2 κουτ. σούπας ξύδι 
χυμό από ένα μανταρίνι
αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας και τα στεγνώνουμε. Είναι πολύ σημαντικό να είναι στεγνά τα λαχανικά μας πριν τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί έτσι θα αποφύγουμε το ανεπιθύμητο νερό που μένει στη σαλατιέρα μας. Αφού είναι πλέον στεγνά, τα κόβουμε, όχι με μαχαίρι, αλλά με τα χέρια μας. Καθαρίζουμε τα μανταρίνια μας και προσπαθούμε όσο μπορούμε να αφαιρέσουμε με ένα μικρό μαχαίρι τη μεμβράνη, από κάθε κομματάκι (δεν χρειάζεται να είναι και τέλεια). Ξέρω είναι κάπως δύσκολη διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο, εφόσον η υφή τους με αυτό τον τρόπο είναι πολύ καλύτερη.


Καθαρίζουμε και το ρόδι μας, όπως και τα μανιτάρια μας, αφαιρώντας με ένα υγρό πανί τυχόν βρωμιές που μπορεί να έχουν  και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Προσοχή... ποτέ μα ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια μας, γιατί ως γνωστόν έχουν την ιδιότητα να απορροφούν πολύ νερό, κάτι το οποίο δε θέλουμε σε καμμιά περίπτωση. Βάζουμε όλα τα υλικά μας μέσα σε ένα μπολ και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το dressing της σαλάτας μας.


Ρίχνουμε όλα τα υλικά του dressing σε  ένα πολυμίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές, γαλακτώδες μίγμα. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορούμε να επιτύχουμε και χτυπώντας τα υλικά μας με ένα αβγοδάρτη και προσθέτοντας σιγά σιγά και σταδιακά το ελαιόλαδό μας. Παίρνουμε μία μικρή ποσότητα από το dressing, περίπου 1 κουταλιά της σούπας,  και το ανακατεύουμε με τα χέρια μας με όλα τα λαχανικά.


Κατόπιν τοποθετούμε τα λαχανικά μας στη σαλατιέρα μας και συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο dressing.  Άλλη εναλλακτική είναι να προσθέτει ο καθένας επιπλέον dressing, ανάλογα με την αρεσκεία του. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό πρέπει να προστεθεί στη σαλάτα μας λίγο πριν σερβιριστεί, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή και φρέσκια. Είμαστε πλέον έτοιμοι να την απολαύσουμε...

Εις το επανιδείν!

2 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Χρονια πολλά!
    Πολύ ομορφη η σαλατα σου.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου και Καλή χρονιά! Όσο για τη σαλάτα σου προτείνω να τη δοκιμάσεις και εσύ.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...