Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Ριζότο...με μανιτάρια, μπέικον & μπλε τυρί


Το ριζότο είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα μοναδικό πιάτο. Είναι τόσο απλό και συνάμα τόσο κομψό & ντελικάτο. Τόσο χορταστικό και λαχταριστό και παράλληλα τόσο φινετσάτο, με πλούσιες, και ταυτόχρονα με τόσο λεπτές γεύσεις. Και ενώ τα βασικά υλικά του είναι λίγα, οι εκδοχές και οι προτάσεις, που γίνονται με αυτό, είναι τόσες πολλές, μα και άκρως εντυπωσιακές. Με προέλευση από τη Βόρεια Ιταλία, το ριζότο αποτελεί σήμερα μία από τις πιο γευστικές συνταγές σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.
Το μυστικό του βέβαια είναι ένα...η υπομονή. Αυτό είναι το μοναδικό συστατικό που κάνει το ριζότο τόσο πλούσιο και κρεμώδες, με υπέροχα ζεστά αρώματα και μοναδική γεύση. Κάτι ακόμα βέβαια που πρέπει να προμηθευτείτε είναι και η κατάλληλη ποικιλία ρυζιού. Ό,τι άλλο και να ακούσετε, ό,τι άλλο και να διαβάσετε...μην πιστέψετε τίποτα. Το ριζότο γίνεται με ρύζι carnaroli ή με ρύζι arborio.  Oποιαδήποτε άλλη προσπάθεια να δημιουργήσετε ριζότο με καποια άλλη ποικιλία, σίγουρα θα είναι αποτυχημένη. Ο λόγος που χρησιμοποιούμε αυτές τις δύο ποικιλίες είναι η μεγάλη ανθεκτικότητά τους και η ικανότητα που έχουν να δημιουργούν ένα χυλώδες, ή αν θέλετε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα. Η επιλογή είναι δική σας, όπως και για το ποια άλλα υλικά θα χρησιμοποιήσετε. Στη σημερινή συνταγή, θα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μανιτάρια, ένα κλασικό συνδυασμό με το ριζότο και θα επιτύχουμε μία πικάντικη και πολυεπίπεδη γεύση προσθέτοντας καπνιστό μπέικον και υπέροχο μπλε τυρί. Πάμε λοιπόν να δούμε την εκτέλεση της μοναδικής αυτής συνταγής μας...

Υλικά


300 γραμ. ρύζι carnaroli (ή arborio)
1 μέτριο άσπρο κρεμμύδι
4 κούπες ζωμό λαχανικών
1/2 κούπα λευκό κρασί
200 γραμ. καπνιστό μπέικον
100 γραμ. μπλε τυρί
300 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ κατσαρολάκι 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το μπέικον. Μόλις σοταριστούν καλά προσθέτουμε και τα μανιτάρια μας σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν συμπληρώνουμε και το ρύζι  μας, το οποίο σοτάρουμε και αυτό καλά μέχρι να γυαλίσει. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. 


Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε με μία μεγάλη κουτάλα σταδιακά το ζωμό λαχανικών, ο οποίος πρέπει να είναι ζεστός, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου δούμε  το ρύζι μας  να απορροφά όλα τα υγρά. Προσοχή...η προσθήκη του ζωμού γίνεται σιγά σιγά, γεγονός που συμβάλει στην κρεμώδη υφή του ριζότο μας. Μόλις το ρύζι μας είναι έτοιμο, τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη παρμεζάνα και το μπλε τυρί και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ελαφρά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας στο ριζότο. 


Συμπληρώνουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την αρεσκεία μας και σερβίρουμε. Αν επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα πλούσια γεύση μανιταριών στο ριζότο μας, ρίχνοντας μία σταγόνα από λάδι αρωματισμένο με τρούφα. Προσοχή όμως γιατί η μυρωδιά και η γεύση του είναι πολύ έντονη. Καλή σας όρεξη...

Εις το επανιδείν!

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...