Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Πάστα φλώρα...με σπιτική μαρμελάδα λωτού


Σήμερα θα βάλουμε ένα γρίφο! Eίναι γλυκιά...είναι μπισκοτένια...μυρίζει σπιτική μαρμελάδα και όταν τη ψήνεις στο φούρνο σου, μυρίζει όχι μόνο η κουζίνα σου, αλλά ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο! Τι είναι...;;  Καλά μαντέψατε! Είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα σε όλους μας πάστα φλώρα.
Σίγουρα κάποια στιγμή  επιθυμήσατε να τη γευτείτε με αφορμή ένα βαζάκι μαρμελάδα και σίγουρα στους περισσότερους ξυπνά πολλές παιδικές αναμνήσεις. Ποιος επίσης μπορεί να μη θυμάται την αξέχαστη ελληνική ταινία, με τη μητέρα της οικογένειας στον ομώνυμο ρόλο. Όλα αυτά συνομωτούν στο αποτελεί η πάστα φλώρα ένα από τα αγαπημένα γλυκά όλων, μικρών και μεγάλων. Το μόνο που μπορεί να μας βάλει σε διλήμματα είναι το ποια μαρμελάδα θα προτιμήσουμε. Αυτή τη φορά οι λωτοί που είχα αγοράσει από καιρό και περίμεναν υπομονετικά μέχρι να ωριμάσουν, θα γίνουν η συνοδοί της πάστας φλώρας μου και μαζί θα δώσουν το πιο γευστικό, γλυκό αποτέλεσμα! Ώρα όμως να δούμε τα υλικά και την εκτέλεσή της...

 Υλικά

Για τη ζύμη

2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια Μαδαγασκάρης
2 αβγά 
1 κουτ. γλυκού  baking powder
2 κουτ. σούπας λικέρ Amaretto

Για τη μαρμελάδα λωτού

6 λωτοί
2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
1 βανιλίνη
1 φυλλαράκι αρμπαρόριζας
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
ξύσμα & χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση


Ξεκινάμε με τη μαρμελάδα του λωτού. Πλένουμε καλά τους λωτούς μας και καθαρίζουμε τη φλούδα τους. Κατόπιν τους βάζουμε στο πολυμίξερ μας και τους πολτοποιούμε. Μεταφέρουμε το πολτό σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, τη σκόνη τζίντζερ, το φυλλαράκι αρμπαρόριζας και τέλος το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και αφού πάρει μία πρώτη βράση, χαμηλώνουμε αρκετά και σιγοβράζουμε για περίπου 20'-25', ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώστε να μην μας κολλήσει στο πάτο. Μόλις η μαρμελάδα μας έχει πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Προσοχή, δεν πρέπει να μας πήξει πάρα πολύ, γιατί όσο μένει τόσο γίνεται πιο σφιχτή.


Συνεχίζουμε με τη ζύμη μας. Χτυπάμε αρχικά με το μίξερ μας τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να προκύψει ένα αφράτο μίγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο, το λικέρ Amaretto και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το baking powder,  αφού προηγουμένως το έχουμε κοσκινήσει και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να προκύψει μία ελαφριά ζύμη. Πλάθουμε για πολλή λίγη ώρα και κατόπιν τυλίγουμε τη ζύμη μας με μία μεβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30'.


Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο ίσα μέρη. Παίρνουμε δύο λαδόκολλες και βάζουμε ανάμεσά τους το πρώτο κομμάτι της ζύμης μας. Με τη βοήθεια του πλάστη μας αρχίζουμε να την ανοίγουμε και να της δίνουμε στρογγυλό σχήμα. Η ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι διαμέτρου περίπου 26 εκατοστών. Αφαιρούμε τη μία λαδόκολλα και στρώνουμε την άλλη μαζί με τη ζύμη μας μέσα στη φόρμα, κόβοντας ότι περισσεύει πάνω από τα τοιχώματα και ρίχνουμε τη μαρμελάδα μας σε όλη την επιφάνεια. 


Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι της ζύμης, το οποίο και κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες και αρχίζουμε να  τις τοποθετούμε σταυρωτά, σχηματίζοντας μικρούς ρόμβους. Ψήνουμε τη πάστα φλώρα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35'-40'. Είμαστε έτοιμοι! Καλή μας μπισκοτομαρμελαδένια απόλαυση...

Εις το επανιδείν!

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...