Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Παστουρμαδοπιτάκια...με φέτα, λιαστή ντομάτα & σως γιαουρτιού με κουκουνάρι


Και για ακόμα μία φορά ο παστουρμάς είχε την τιμητική του! Μα τι ωραίο αλλαντικό που είναι...τόσο πικάντικο, με απίστευτα πλούσια γεύση και αρώματα που σε ταξιδεύουν...Το γνωρίζατε πως το όνομα του σημαίνει πιεσμένο κρέας στα τούρκικα;; Φτιάχνεται συνήθως από  κρέας μόσχου, αλλά και από αρνί και από χοίρο, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως το κρέας καμήλας φτιάχνει και τον καλύτερο.
Όπως και να έχει πρόκειται για έναν ιδιαίτερο μεζέ και ακόμα και αν κάποιοι τον απορρίπτουν λόγω της έντονης οσμής του, εγώ υποστηρίζω πως ο παστουρμάς χωρίς το τσιμένι του, τα μπαχαρικά δηλαδή που αποτελούν το περίβλημά του, απλά δεν υφίσταται. Η συνταγή μας σήμερα είναι απλή, αλλά συνάμα γεμάτη με έντονες γεύσεις και τόσο μα τόσο λαχταριστή. Θα φτιάξουμε λοιπόν πεντανόστιμα παστουρμαδοπιτάκια με φέτα και λιαστή ντομάτα και θα τα συνοδέψουμε με μία δροσερή σάλτσα γιαουρτιού με μπόλικη καπνιστή πάπρικα και καβουρδισμένο κουκουνάρι. Πάμε λοιπόν να δούμε τα υλικά και την εκτέλεσή της...


 Υλικά

3 φύλλα χωριάτικο φύλλο
6 φέτες παστουρμά
100 γραμ. λιαστές ντομάτες
2 αβγά 
200 γραμ. φέτα
λίγο μαϊντανό
½  κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
½ κουτ. γλυκού πιπέρι 
άσπρο σουσάμι
λίγο ηλιέλαιο

 Για τη σως 

200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξύδι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
30 γραμ. κουκουνάρι 

Εκτέλεση

Για τη γέμιση, ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ τον παστουρμά, προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, ψιλοκομμένες τις λιαστές ντομάτες και τον μαϊντανό, την πάπρικα και το πιπέρι. Συμπληρώνουμε με τα αβγά, αφού προηγουμένως τα έχουμε χτυπήσει και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά μας. Παίρνουμε τα χωριάτικα φύλλα και τα κόβουμε σε λωρίδες. Απλώνουμε κάθε λωρίδα φύλλου μπροστά μας και αφού το αλείψουμε με λίγο ηλιέλαιο, το οποίο διατηρεί το φύλλο μας τραγανό για περισσότερο διάστημα, βάζουμε λίγη από τη γέμισή μας στην άκρη, διπλώνουμε τις άκρες και αρχίζουμε να τυλίγουμε.


Επαναλάμβάνουμε την ίδια διαδικάσια για όλα μας τα φύλλα. Μόλις τελειώσουμε τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο ακόμα και πασπαλίζουμε στην επιφάνειά τους άσπρο σουσάμι και λίγη καπνιστή πάπρικα. Ψήνουμε τα παστουρμαδοπιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν.


Για τη σως γιαουρτιού, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το στραγγιστό μας γιαούρτι, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το ξύδι, την καπνιστή πάπρικα και το αλάτι. Αναμιγνύουμε καλά και τοποθετούμε τη σάλτσα μας σε μικρό μπολάκι, ενώ γαρνίρουμε την επιφάνειά της με κουκουνάρι, το οποίο έχουμε καβουρδίσει σε λίγο ελαιόλαδο, και λίγη ακόμα πάπρικα. Σερβίρουμε τα παστουρμαδοπιτάκια μας μαζί με τη σως γιαουρτιού. Τρώγονται καταπληκτικά και ζεστά, αλλά και κρύα. Καλή σας απόλαυση...

Εις το επανιδείν!

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου Δώρα με τα πεντανόστιμα και πολύ όμορφα παστουρμαδοπιτάκια!
    Πολύ θα ήθελα να μέναμε κοντά να δοκίμαζα αυτές τις υπέροχες γεύσεις, που μας ετοιμάζεις!
    Στη σως γιουρτιού με εξιτάρει το καβουρντισμένο κουκουνάρι, θα τη δοκιμάσω!

    Καλό βράδυ!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...