Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Χυλοπίτες...με συκωτάκια κοτόπουλου & μανιτάρια


Και σε αυτό το σημείο οφείλω να εκφράσω τη μεγάλη μου αδυναμία στα ζωικά εντόσθια. Ακούγεται λίγο τρομακτικό το ξέρω, αλλά ειλικρινά είναι τόσο εύγεστα και οι συνταγές που μπορείς να κάνεις με αυτά, τόσες πολλές, που πάντα θα έχουν μία θέση στη κουζίνα μου. Τέτοια είναι και τα συκωτάκια κοτόπουλου.

Γνωρίζω πως δε χαίρουν ευρύτερης αποδοχής και που λόγω της χαμηλής τιμής τους συνήθως δεν τα προτιμάμε, θεωρώντας τα κατώτερης ποιότητας, αλλά κάνοντας αυτή τη συνταγή σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη (και δεν απευθύνομαι στους χορτοφάγους), ενώ όσοι αγαπούν το συκώτι θα ξετρελαθούν. Ο συνδυασμός τους μαζί με τα μανιτάρια είναι τόσο ταιριαστός και με ένα πιάτο χειροποίητες χυλοπίτες με αβγό, δημιουργούν ένα λαχταριστό, ρουστίκ θα έλεγα πιάτο. Πάμε λοιπόν να δούμε τα υλικά και την εκτέλεσή του... 

Υλικά για 4 άτομα


1 κιλό συκωτάκια κοτόπουλου
300  γραμ. μανιτάρια 
500 κιλό χυλοπίτες με αβγό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml κόκκινο κρασί
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας ξύδι 
1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά τα συκωτάκια και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι, ρίχνοντας  το ξύδι, μέχρι να στραγγίξουν και κατόπιν τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε καλά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. 


Στη συνέχεια προσθέτουμε τα συκωτάκια και κατόπιν τα μανιτάρια μας. Μόλις σοταριστούν και αυτά, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την καπνιστή  πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τον κύβο από ζωμό κοτόπουλου. 


Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν τα συκωτάκια και μόλις πάρει μία πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστία μας και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Ετοιμάζουμε τις χυλοπίτες μας. Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις χυλοπίτες μας σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Μόλις είναι έτοιμες σουρώνουμε και ανακατεύουμε με μία κουταλιά βούτυρο. 


Σερβίρουμε τις χυλοπίτες και από πάνω τα συκωτάκια κοτόπουλου με τη σάλτσα τους. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Είμαστε έτοιμοι...

Εις το επανιδείν!

2 σχόλια:

  1. Άψογη συνταγή φίλη Δώρα, μπράβο σου αλήθεια! Παραδοσιακές χυλοπίτες (στο χωριό μου εμείς τα λέμε λαζάνια) είναι υπέροχες στην ελληνική κουζίνα, εμπνεύσου και δείξε μας κι άλλες συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να' σαι καλά για τα καλά σου λόγια! Να είσαι σίγουρη πως είναι και μένα αγαπημένο μου ζυμαρικό και με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω και άλλη συνταγή με χυλοπίτες στον πρωταγωνιστικό ρόλο!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...