Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Φασόλια γίγαντες πουρέ...με σπανάκι & λουκάνικο


Tι ωραίο όσπριο οι γίγαντες...τόσο γευστικοί... και θυμίζουν και κάστανο. Τι άλλο να θέλει κανείς...Οι συνταγές τους είναι πλέον τόσες πολλές, με τις περισσότερες να τους θέλουν στο φούρνο με μια απλή σάλτσα ντομάτας και ίσως με την παρέα κάποιου αλλαντικού. Τι λέτε όμως αυτή τη φορά οι γιγαντές μας να γίνουν ένας νοστιμότατος και βελούδινος πουρές...
Τα υλικά είναι πολύ απλά, όπως και η εκτέλεση της συνταγής. Εγώ επιλέγω να δώσω στον πουρέ μου ένα υπέροχο πράσινο χρώμα με τη βοήθεια του σπανακιού και μία πικάντικη νότα με λίγο τσιγαρισμένο χωριάτικο λουκάνικο. Μπορούμε βέβαια να το παραλείψουμε αν θέλουμε μία άκρως χορτοφαγική πρόταση, διατηρώντας τον πικάντικο χαρακτήρα του με λίγο κύμινο ή λίγο περισσότερο μπούκοβο. Η απόφαση είναι δική σας...Πάμε λοιπόν να τα δούμε όλα...


Υλικά


200 γραμ, φασόλια γίγαντες
300 γραμ.  φρέσκο σπανάκι
μισό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
μισή ψημένη πιπεριά φλωρίνης
200 γραμ. χωριάτικο λουκάνικο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό
ξύσμα & χυμό από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση


Βάζουμε τους γίγαντες από το βράδυ σε νερό για να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα χύνουμε το νερό τους, προσθέτουμε νέο και τους βράζουμε στη χύτρα για περίπου 25 λεπτά. Κατόπιν τους σουρώνουμε, κρατώντας όμως ένα φλυτζάνι νερό από το νερό, στο οποίο έβρασαν. 


Βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι μας, που έχουμε κόψει προηγουμένως σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Κατόπιν στο πολυμίξερ μας προσθέτουμε τα φασόλια, την πιπεριά, τον μαϊντανό, το μίγμα κρεμμυδιού και σπανακιού από το τηγάνι, την πάπρικα, το μπούκοβο, αλάτι & πιπέρι, ανάλογα με την αρεσκεία μας, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και λίγο από το ξύσμα του.


Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα λείο  πουρέ. Εάν ο πουρές μας είναι πολύ σφιχτός τότε προσθέτουμε σταδιακά λίγο από το νερό που κρατήσαμε, μέχρι να πετύχουμε την υφή που θέλουμε. Κόβουμε το λουκάνικό μας σε μικρά κυβάκια και το σοτάρουμε σε τηγάνι  με έλάχιστο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά. Κατόπιν το αποσύρουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί. 


Σερβίρουμε τον πουρέ από τους γίγαντες σε μπολ, προσθέτοντας από πάνω το λουκάνικο και λίγο ακόμα ξύσμα λεμονιού. Συμπληρώνουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδου και συνοδεύουμε με φέτες καψαλισμένου ψωμιού. Είμαστε έτοιμοι...

Εις το επανιδείν!


3 σχόλια:

  1. Ωραίες φωτογραφίες!
    Ομολογώ δεν τους είχα φανταστεί έτσι τους γίγαντες. Τους έδωσες άλλη υπόσταση με πολύ ενδιαφέρουσες εναλλακτικές!

    Καλό απόγευμα Δώρα!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ πολύ κυρία Ζαμπία!!Τα όσπρια για μένα είναι αγαπημένο φαγητό και πάντα βρίσκω τρόπους να τα κάνω λιγουλάκι πιο ενδιαφέροντα...Δοκιμάστε το και θα σας αρέσει σίγουρα!

      Καλό απόγευμα και σε σας!!

      Διαγραφή
  2. Αυτή τη συνταγή πρέπει σίγουρα να την δοκιμάσω..Έχει όλα τα υλικά που λατρεύω!! Μου άρεσε που το συνόδευσες με καψαλιστό ψωμάκι και όχι τα "μοντέρνα κρουτονς". Ας είμαστε και λίγο απλοί και παραδοσιακοί! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...