Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Σουτζουκάκια... με μπόλικο κύμινο & γιαούρτι


Έφτασε η ώρα να σας εκμυστηρευτώ τη μεγάλη μου αγάπη για τα φαγητά της Πόλης & της Ανατολής...Όλα αυτά τα αρώματα των μπαχαρικών που δένουν τόσο αρμονικά μεταξύ τους, δημιουργούν σε κάθε γευστική μπουκιά, την αίσθηση ότι περιπλανιέσαι μέσα στις υπαίθριες αγορές τους και σου ξυπνά κάθε τι ανατολίτικο και παραμυθένιο έχεις ονειρευτεί...Μακάρι να μπορούσα να μαγειρεύω  μόνο τέτοια φαγητά και να εξερευνώ κάθε μέρα τέτοιου είδους γεύσεις...
Έτσι πάρθηκε λοιπόν η απόφαση για τα σουτζουκάκια...όχι απαραίτητα σμυρνέϊκα, αλλά γεμάτα με το άρωμα του κύμινου, του μπαχαριού, της καπνιστής πάπρικας & του σουμάκ, με μία εξίσου αρωματική κατακόκκινη σάλτσα ντομάτας & ένα άσπρο βουναλάκι από  δροσερό γιαούρτι! Πολλά όμως είπα...ώρα να δούμε τα υλικά της συνταγής μας...

Υλικά για 4 άτομα


250 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
250 γραμ. χοιρινό κιμά
1/2 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε γάλα
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 αβγό
3 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι
1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ
λίγο φρέσκο θυμάρι
αλάτι & πιπέρι                                                 

                                                       

Για τη σάλτσα

1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κουτί ντομάτα κονκασέ
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κύβο ζωμό βοδινού
1 φλυτζάνι νερό
1 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση


 Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά του κιμά, συμπληρώνουμε με το μουλιασμένο ψωμί και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι το μίγμα μας να αφρατέψει. Το αφήνουμε για 1/2 ώρα στο ψυγείο και ετοιμάζουμε στο μεταξύ τη σάλτσα μας. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρώς το ψιλοκκομένο μας σκόρδο, προσέχοντας μη μας καεί. Ρίχνουμε στη συνέχεια τον πελτέ μας και τον σοτάρουμε, ούτως ώστε να βγάλει όλα τα αρώματα και να ενισχυθεί η γεύση του. Προσθέτουμε το κονκασέ, τον κύβο, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και το νερό και αφήνουμε να πάρει μία πρώτη βράση για να χαμηλώσουμε τη φωτιά και να αφήσουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει.
 Βγάζουμε τον κιμά μας από το ψυγείο και τον πλάθουμε σε κεφτεδάκια οβάλ σχήματος, σχετικά μικρά. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να τηγανίσουμε τα σουτζουκάκια μας, να τα ψήσουμε ή ακόμα και να τα αφήσουμε να ψηθούν μέσα στη σάλτσα μας εξ'αρχής. Εγώ προτιμώ το ψήσιμο στο φούρνο, που τα κάνει νόστιμα, χωρίς να τα βαραίνει ιδιαίτερα.   
 Κατόπιν τα προσθέτουμε στη σάλτσα μας και τα αφήνουμε όλα μαζί να σιγοβράσουν για περίπου 1/2 ώρα. Πέον είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τα άκρως αρωματικά σουτζουκάκια μας! Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ρύζι, πουρέ ή τηγανιτές πατάτες και να τα δροσίσουμε με μία κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι πασπαλισμένο με πάπρικα καπνιστή...



Σημείωση: Η ποσότητα του κύμινου στη συνταγή, όπως θα παρατηρήσατε, είναι ιδιαιτέρως πληθωρική. Στο κάτω κάτω σουτζουκάκια φτιάχνουμε! Παρ' όλα αυτά ο καθένας μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα του.

Εις το επανιδείν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...