Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Σιμιγδαλένιο σιροπιαστό γλυκάκι...με φυστίκι Αιγίνης, σταφίδες & cranberries


Είναι φορές που θες οπωσδήποτε να έχεις σπίτι σου ένα γλυκό! Είτε γιατί πέφτει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σου (διαχρονική δικαιολογία, τις περισσότερες φορές), είτε γιατί θες απλά να μυρίσει το σπίτι σου κάτι φρεσκοψημμένο, ή ακόμα & να ζεστάνει από τη θαλπωρή του φούρνου σου.
Κάτι τέτοιο έγινε και τις προάλλες και ως αποτέλεσμα προέκυψε ένα σιροπιαστό με ψιλό σιμιγδάλι, με ό,τι πραγματικά υπήρχε μέσα στο ντουλάπι...εξού και η μικρή δοσολογία στα υλικά όπως θα δείτε παρακάτω...Ο καθένας λοιπόν μπορεί να εμπλουτίσει το γλυκάκι αυτό με πραγματικά ό,τι έχει...από ξηρούς καρπούς, φρούτα, ακόμα και super foods, αν θέλουμε να προσθέσουμε ακόμα μία καλή δικαιολογία για να το φτάξουμε. Η εκτέλεσή του είναι πανεύκολη, καθώς το μίγμα μας θα χτυπηθεί με το σύρμα σε ένα και μόνο μπολ (τόση μεγάλη ευκολία), αλλά το άρωμά του και η γέυση του δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα γλυκά, που τολμώ να πω, σε ταλαιπωρούν λιγάκι. Πάμε να δούμε  τα υλικά μας, μπας και προλάβω και το ξαναφτιάξω...

Υλικά

200 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
120 γραμ. αλέυρι που φουσκώνει μόνο του
2 αβγά
200 γραμ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
χυμό & ξύσμα από ένα πορτοκάλι
120 ml σπορέλαιο
50 γραμ. τριμμένο ανάλατο φυστίκι Αιγίνης
30 γραμ. σταφίδες
30 γραμ. αποξηραμένα cranberries
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
100  γραμ. γιαούρτι
                                                                                       

Για το σιρόπι

300  ml νερό
300 γραμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 βανιλίνη

 

 Εκτέλεση

Αρχικά βάζουμε τις σταφίδες και τα  cranberries μαζί με το κονιάκ, έτσι ώστε να μαλακώσουν. Σε ένα μπολ χτυπάμε  τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα μας. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το γιαούρτι και τέλος το κονιάκ μαζί με τα μουλιασμένα φρούτα μας. 


Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μας και κατόπιν ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι μας και το σιμιγδάλι και αναδεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας. Τέλος προσθέτουμε και το τριμένο φυστίκι Αιγίνης. Λαδώνουμε ελαφρά μία αντικολλητική φόρμα ψησίματος, ρίχνουμε το μίγμα μας και ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά.



Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό μαζί με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και και τη βανιλίνη. Ανακατεύουμε στην αρχή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις το σιρόπι μας έρθει σε θερμοκρασία βρασμού, το αφήνουμε ακόμα 3 λεπτά και έπειτα το αποσύρουμε από τη φωτιά, αφηνοντάς το να κρυώσει.


Σιροπιάζουμε το γλυκό μας μόλις το βγάλουμε ζεστό από το φούρνο με το κρύο μας σιρόπι. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε.

Εις το επανιδείν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...